Dla tych co lubią szpinak i kurki taki obiad na pewno będzie rozkosznym doznaniem smakowym :)
Składniki:
większa pierś z kurczaka ok. 600 - 700 g
300 g mrożonego szpinaku w liściach lub pęczek świeżego
1 średnia cebula + 2 ząbki czosnku + 1/2 łyżki masła
ok. 100 - 150 g mrożonych kurek (w sezonie jak najbardziej świeże) + 1/2 łyżki masła
50 ml. śmietanki 30 %
70 g sera żółtego
2 małe jajka + panierka z bułki tartej i płatków kukurydzianych
olej do smażenia
sól, pieprz świeżo mielony
Poduchy drobiowe ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i za chwilę posiekany czosnek, dusić aż woda odparuje.
Na drugiej patelni usmażyć kurki, dodać je do szpinaku, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę i dusić dalej do jej zredukowania.
2.Szpinak przełożyć do miski, lekko przestudzić, w tym czasie zetrzeć na tarce ser żółty i połączyć ze szpinakiem.
3.Pierś z kurczaka podzielić na 4 płaty ( oddzielając polędwiczki, z których można zrobić kotleciki dla tych co nie lubią szpinaku), dokładnie i cieniutko rozklepać przy pomocy folii spożywczej aby nie porobić dziur w mięsie.
Każdy posypać solą i pieprzem, na środek położyć łyżkę farszu i złożyć tak aby pakiet miał formę kwadratu (poduchy).
4.Obtoczyć w jajku i panierce, usmażyć na rumiano.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania i podpiec jeszcze 10 minut w goracym piekarniku.
Podać na gorąco z dekoracją odrobiny żurawiny i jakiejś zieleninki.
Komentarze