Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

4.49 (145 ocen)

To pomysł na szybki i pyszny obiad we włoskiem połączeniu pomidora i mozzarelli. Tak przygotowane podudzia najczęściej podaje z kaszą, ryżem. Misko wychodzi aromatyczne, a pomidorki zapiekane z oliwą rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 4 podudzia (0,5 kg),
    • Kiść pomidorków koktajlowych,
    • 1 kulka mozzarelli w zalewie,
    • 3 łyżki oliwy,
    • 2 łyżki ketchupu ostrego,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Przyprawa ziołowa do kurczaka,
    • Papryka do smaku,
    • 1/3 szklanki śmietanki 30%,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Pałki z kurczaka nacieramy przyprawami i pozostawiamy w chłodzie około 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, smarujemy ketchupem i oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚).
  • przyprawianie pomidorków 2. Między czasie mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Pomidorki nacieramy oliwą i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • dodanie pomidorów 3. Podpieczone mięso wyjmujemy. Podlewamy je śmietanką, a na wierzchu układamy pomidorki. Ponownie wstawiamy do piekarnika.
  • dodanie mozzarelli 4. Gdy skórka na pomidorkach zaczyna pękać na wierzchu układamy plasterki sera i zapiekamy całość do jego rozpuszczenia. Tak przygotowane podudzia oprószamy natką pietruszki. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Udka z kurczaka Pomidorki koktajlowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować