Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pesto z bazylii doskonale nadaje się do marynowania delikatnego drobiowego mięsa. Danie jest wyśmienite, podałam go z kremowym risotto z którym komponuje się znakomicie, propozycja dla zabieganych

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości

    Marynata:
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    ½ szklanki majonezu
    150 g bazyliowego pesto
    3 ząbki czosnku
    Sól i pieprz do smaku
    świeża bazylia do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez Pesto

Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-046tsw4 1. Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy w misce.
    Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
  • image-0thsvuk 2. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę.
    Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.

    Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Drób Jogurt Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować