Pesto z bazylii doskonale nadaje się do marynowania delikatnego drobiowego mięsa. Danie jest wyśmienite, podałam go z kremowym risotto z którym komponuje się znakomicie, propozycja dla zabieganych
3 godz. 20 min
Składniki:
8 podudzi kurczaka bez skóry i kości
Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki majonezu
150 g bazyliowego pesto
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
świeża bazylia do posypania
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy w misce.
Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
2.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę.
Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.
Komentarze