Poduszeczki z masą orzechową

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Łatwe i pyszne.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 20 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - gęsta śmietana: 2 łyżki

    - cukier puder: 20 dekagramów
    - białka: 4 sztuki
    - drobno posiekane orzechy: 20 dekagramów
    - paczka cukru waniliowego: 1 sztuka

Poduszeczki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 25 szt.). ?Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy i ubijać jeszcze 10 min. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać.
  • poduszeczki orzechowe 2 3. Kulki ciasta bardzo rozwałkować na bardzo cienkie placki, każdy przekroić na pół. Na każdą połówkę wyłożyć ok. 1/2 łyżki masy, zwinąć w rożek, przykrywają ćwiartką ciasta (powinien powstać trójkącik). Nie trzeba zlepiać brzegów. Piec 10-15 minut w 200 st.C. (na złoto). Powinno wyjść ok. 50 szt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy