Poduszeczki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, żółtka i śmietanę wymieszać, zagnieść. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 25 szt.). ?Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy i ubijać jeszcze 10 min. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać.
3.Kulki ciasta bardzo rozwałkować na bardzo cienkie placki, każdy przekroić na pół. Na każdą połówkę wyłożyć ok. 1/2 łyżki masy, zwinąć w rożek, przykrywają ćwiartką ciasta (powinien powstać trójkącik). Nie trzeba zlepiać brzegów. Piec 10-15 minut w 200 st.C. (na złoto). Powinno wyjść ok. 50 szt.
Komentarze