Poduszkowiec

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Bardzo efektywne ciasto oraz bardzo smaczne. Zachwyca wiele osób swoimi "poduszkowymi" wzorkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    7 jajek
    450 g mąki pszennej
    340 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    240 ml oleju
    5 łyżek gorzkiego kakao
    250 ml wody
    Masa serowa
    500 g sera o jednolitej konsystencji
    1 op budyniu waniliowego
    100g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z połową cukru na kremową masę, dodać olej i wodę utrzeć ponownie. białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao i lekko zamieszac. Przełożyć do blach o wym 40cmx25cm.
  • 2. masa serowa: ser, cukier oraz budyń utrzec na jednolitą mase i przełożyc do rekawa do dekoracji. Robic na ciemnej masie paski tak aby wyszła kratka. Piec w tem 180 °C ok 40 min albo do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować