Ciasto poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KAKAOWE
Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać dżem, olej i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do jajek. Dobrze wszystko razem wymieszać. Blaszkę 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wylać ciasto kakaowe. Równomiernie je rozsmarować.
MASA SEROWA
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie mikserem. Mieszać jak najkrócej, ponieważ wtedy ser robi się rzadszy. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście kakaowym wyciskać masę serową formując na wierzchu kratkę.
Ciasto piec 50 minut w 180 st C. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Komentarze