Ciasto Poduszkowiec

4.48 (163 ocen)

połączenie ciasta kakaowego z sernikiem smakuje bardzo dobrze

Składniki:

  • CIASTO KAKAOWE

    4 jajka
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 ml oleju
    100 ml wody
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    MASA SEROWA

    350 gram sera homogenizowanego naturalnego
    1 budyń śmietankowy (proszek)
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka oleju
    1 jajko (rozmiar L)
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poduszkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE

    Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać dżem, olej i wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do jajek. Dobrze wszystko razem wymieszać. Blaszkę 25 cm/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wylać ciasto kakaowe. Równomiernie je rozsmarować.

    MASA SEROWA

    Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać dokładnie mikserem. Mieszać jak najkrócej, ponieważ wtedy ser robi się rzadszy. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście kakaowym wyciskać masę serową formując na wierzchu kratkę.

    Ciasto piec 50 minut w 180 st C. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować