Czekoladowe ciasto z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem. Wystudzić.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżach wrzątku. Śmietanę wymieszać z czekoladą i żelatyną. Wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mandarynki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na musie czekoladowym i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia.
Komentarze