Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

5 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Kroimy go rozgrzanym nożem, by polewa czekoladowa się nam nie kruszyła. Co mogę napisać o tym serniku? Smakuje rewelacyjnie, jak każde połączenie owoców z czekoladą. Gorąco polecam!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 12 dag mąki,
    • 4 dag cukru pudru,
    • 7 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Czekoladowy ser:
    • 7 jajek,
    • 800 g sera białego 3x mielonego,
    • 250 gram sera mascarpone,
    • 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
    • 0,5 kostki masła (100 gram),
    • 200 gram cukru pudru,
    • 2 łyżki kaszy manny,
    • 1 budyń czekoladowy,
    • 100 gram czekolady gorzkiej, 70 % kakao,
    • 4 łyżki kakao dobrej jakości,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Kilka malin do środka
    Czekoladowo- malinowe wykończenie:
    • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 70 % kakao,
    • 10 dag masła,
    • 2 łyżki śmietanki 30%,
    • Maliny na wierzch
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Podwójnie czekoladowy sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy spód 1. SPÓD: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy je na jednolite ciasto. Tak przygotowanym wykładamy dno tortownicy , wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • dodanie kakao z czekoladą 2. SER: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ją z kakao.
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
    Do malaksera przekładamy masło , cukier puder, żółtka, ser biały oraz ser mascarpone. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakaem oraz wlewamy likier. Składniki ponownie miksujemy.
  • dodanie piany 3. Na koniec dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy dodane składniki połączą się z masa serową całość łączymy z ubitą pianą.
  • wykładanie 4. Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania masy serowej, co jakiś czas wykładamy po kilka malin. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60 minut w 180˚C.
  • przed dekorowaniem 5. Upieczony dokładnie studzimy. Przed jego dekorowaniem, możemy ściągnąć z niego wierzchnią skórkę
  • wykładanie malin 6. WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w garnuszku. Przygotowane składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy przestudzony sernik. Od razu układamy na wierzchu maliny. Całość wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować