Sernik przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Kroimy go rozgrzanym nożem, by polewa czekoladowa się nam nie kruszyła. Co mogę napisać o tym serniku? Smakuje rewelacyjnie, jak każde połączenie owoców z czekoladą. Gorąco polecam!!!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Tortownica 24 cm
Kakaowy spód:
• 12 dag mąki,
• 4 dag cukru pudru,
• 7 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Czekoladowy ser:
• 7 jajek,
• 800 g sera białego 3x mielonego,
• 250 gram sera mascarpone,
• 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
• 0,5 kostki masła (100 gram),
• 200 gram cukru pudru,
• 2 łyżki kaszy manny,
• 1 budyń czekoladowy,
• 100 gram czekolady gorzkiej, 70 % kakao,
• 4 łyżki kakao dobrej jakości,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Kilka malin do środka
Czekoladowo- malinowe wykończenie:
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 70 % kakao,
• 10 dag masła,
• 2 łyżki śmietanki 30%,
• Maliny na wierzch
Podwójnie czekoladowy sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy je na jednolite ciasto. Tak przygotowanym wykładamy dno tortownicy , wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
2.SER: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ją z kakao.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
Do malaksera przekładamy masło , cukier puder, żółtka, ser biały oraz ser mascarpone. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakaem oraz wlewamy likier. Składniki ponownie miksujemy.
3.Na koniec dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy dodane składniki połączą się z masa serową całość łączymy z ubitą pianą.
4.Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania masy serowej, co jakiś czas wykładamy po kilka malin. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60 minut w 180˚C.
5.Upieczony dokładnie studzimy. Przed jego dekorowaniem, możemy ściągnąć z niego wierzchnią skórkę
6.WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w garnuszku. Przygotowane składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy przestudzony sernik. Od razu układamy na wierzchu maliny. Całość wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.
Komentarze