Podwójnie kurkowy sos do makaronu

0 (0 ocen)

Podwójnie kurkowy, bo główne składniki to kurki (grzyby) i mięso z kurki (filety z kurczaka).

Składniki:

  • 40 dag piersi kurczaka
    30 dag kurek
    2 czubate łyżki masła klarowanego
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
    1/2 płaskiej łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej
    2 pełne łyżki mąki pszennej (ok. 50 ml)
    sól, pieprz
    50 ml śmietanki słodkiej 12% lub 18%
    posiekana zielona pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos mięsny

Podwójnie kurkowy sos do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w małą kostkę, podsmażamy na łyżce masła klarowanego, lekko solimy i pieprzymy. Przekładamy do garnka.
  • 2. Kurki czyścimy, płuczemy, większe przekrajamy na 2 lub 4 części. Podsmażamy na łyżce masła klarowanego, lekko solimy. Przekładamy do garnka z mięsem, mieszamy.
  • 3. Mięso i grzyby zalewamy taką ilością wody, aby je zakryła i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
  • 4. Dodajemy kurkumę i gałkę muszkatołową, mieszamy i wlewamy mąkę rozprowadzoną w 100 ml zimnej wody. Zagotowujemy. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dolewamy wody. Sos zabielamy śmietanką. Podajemy z oddzielnie ugotowanym makaronem lub ryżem, posypany zieloną pietruszką.

Porady

Do sosu możemy wykorzystać kurki mrożone. Wówczas zamrożone grzyby wrzucamy na lekko osolony wrzątek, podgrzewamy aż do zagotowania, odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Dalej postępujemy jak z kurkami świeżymi. Kurki świeże można również obgotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować