Nie ma to jak ziemniaki z ogniska. Aby powrócić do tych smaków można przygotować ziemniaki w mundurkach z piekarnika. Ziemniaki zwykle stanowią dodatek do zup i potraw. Jednak faszerowane kapustką mogą odegrać główną rolę podczas obiadu.
Składniki:
7-9 dużych ziemniaków
1 mała główka kapusty włoskiej
masło
Sól, pieprz
Podwójnie zapiekane, faszerowane ziemniaki w mundurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i piec, w całości, około godziny w piekarniku nagrzanym do 180st.
2.W tym czasie przygotować kapustkę. Posiekać ją i podsmażyć na maśle z dodatkiem wody. Dusić do momentu, gdy zmięknie. Kapustę doprawić solą i pieprzem, i odsączyć z nadmiaru wody.
3.Gdy ziemniaki będą miękkie (możne jednego przekroić na próbę w trakcie pieczenia), wyjąć je z piekarnika i przeciąć na pół. Wydrążyć z łup, uważając by ich nie rozerwać. Miąższ połączyć z kapustą, wymieszać i doprawić. Farsz nałożyć do łupinek i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 min. Zapiekać aż wierzch będzie chrupiący i złoty.
Komentarze