Podpłomyki cebulowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno kroimy cebule, wkładamy na patelnie, najpierw lekko dusimy z małą iloscią oleju kokosowego i wody, następnie zdejmujemy pokrywkę i chwile podsmażamy, żeby była zarumieniona. Przyprawiamy wedle swoich kubków smakowych.
2.Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki z cieciorki 1,5 łyżki mąki gryczanej stopniowo dodajemy wody (opcjonalnie 5 łyżek).W tym momencie dodajemy przeszkląną z patelni ostygnietą cebule. Wyrabiamy ciasto, Po wyrobieniu dodajemy jeszcze mąki gryczenej na posypke, żeby ciasto się nie kleiło. Wałkujemy i dzielimy na 3 cześci. Każdą z częsci modelujemy w kule lekko wyrabiamy rękoma i wałkujemy wałeczkiem na 3 placki.
3.Rozgrzewamy patelnie ale nie za mocno, bo łatwo je spalić i smażymy placki bez żadnego tłuszczu około 30 sekund z każdej strony.
4.Efekt piękny i przepyszny. Uwierzcie, że to najlepsze cebulaki jakie w życiu jadłem i najzdrowsze. Bardzo chrupkie i aromatyczne. Jest to przepis na 3 placki. Czas wykonania błyskawiczny około 15min.
Komentarze