Podpłomyki cebulowe bezglutenowe

4.47 (146 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Prosty przepis, szybkie wykonanie i pyszne danie-przekąska.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 łyżek mąki z cieciorki
    1,5 łyżki mąki gryczanej
    0.5 cebuli
    około 5 łyżek letniej wody
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Podpłomyki Przystawki

Podpłomyki cebulowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno kroimy cebule, wkładamy na patelnie, najpierw lekko dusimy z małą iloscią oleju kokosowego i wody, następnie zdejmujemy pokrywkę i chwile podsmażamy, żeby była zarumieniona. Przyprawiamy wedle swoich kubków smakowych.
  • 2. Do miski wsypujemy 5 łyżek mąki z cieciorki 1,5 łyżki mąki gryczanej stopniowo dodajemy wody (opcjonalnie 5 łyżek).W tym momencie dodajemy przeszkląną z patelni ostygnietą cebule. Wyrabiamy ciasto, Po wyrobieniu dodajemy jeszcze mąki gryczenej na posypke, żeby ciasto się nie kleiło. Wałkujemy i dzielimy na 3 cześci. Każdą z częsci modelujemy w kule lekko wyrabiamy rękoma i wałkujemy wałeczkiem na 3 placki.
  • 3. Rozgrzewamy patelnie ale nie za mocno, bo łatwo je spalić i smażymy placki bez żadnego tłuszczu około 30 sekund z każdej strony.
  • 4. Efekt piękny i przepyszny. Uwierzcie, że to najlepsze cebulaki jakie w życiu jadłem i najzdrowsze. Bardzo chrupkie i aromatyczne. Jest to przepis na 3 placki. Czas wykonania błyskawiczny około 15min.

Porady

SMACZNEGO!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka gryczana Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować