Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obgotować w mundurkach, wystudzić , obrać i pokroić w plastry. Z mąki, wody, 2 łyżek oleju smakowego i szczypty soli wyrobić ciasto. Czosnek niedźwiedzi poszatkować, wymieszać z twarogiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półtalarki. Podgrzać 1 łyżkę oleju z czosnkiem i bazylią, zeszklić cebulę, dodać boczek pokrojony w paseczki. Chwilę razem podsmażyć. Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić temperaturę 250 – 260 stopni( jeśli taki posiadamy, jeśli nie to piec na blasze). Ciasto podzielić na 2 równe części. Jeden kawałek rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Posmarować twarożkiem wcześniej przygotowanym, rozsypać połowę plastrów ziemniaków, cebulę i boczek. Wstawić do gorącego piekarnika. Po opieczeniu, jak zacznie się rumienić ( po około 10 minutach) wyłożyć, posypać ewentualnie szczypiorkiem (niekoniecznie) i zajadać. Bardzo szybko stygnie. Podobnie postąpić z drugim plackiem.
Komentarze