Podrasowany sos chrzanowy

0 (0 ocen)

Sos chrzanowy w odświeżonej wersji. Jako dodatki - curry, gruszki i pomidorki koktajlowe. Do wędlin, pasztetów, mięs na zimno, jajek w sam raz !

Składniki:

  • 450 g majonezu 65%
    200 g śmietany 18%
    170 g chrzanu ze słoika
    2 małe gruszki ze skórką, bez gniazd nasiennych (łącznie 100 g)
    100 g pomidorków koktajlowych
    1/2 pęczka szczypiorku
    1 łyżka curry
    cukier do smaku (wg uznania)
    sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
    kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku (wg uznania)

Podrasowany sos chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podrasowany sos chrzanowy 1. Majonez, śmietanę i chrzan dokładnie wymieszać. Szczypiorek posiekać, pomidorki pokroić na ćwiartki, gruszki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieleninę, warzywa i owoce dodać do przygotowanej bazy sosu. Wymieszać. Wsypać curry i doprawić wg gustu cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem (ew. sokiem z cytryny). Dokładnie wymieszać. Sos włożyć do lodówki, by składniki się "przegryzły".
    Podawać do mięs na zimno, pasztetów, wędlin, jajek, jak również na kanapki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy