Sos chrzanowy w odświeżonej wersji. Jako dodatki - curry, gruszki i pomidorki koktajlowe. Do wędlin, pasztetów, mięs na zimno, jajek w sam raz !
Składniki:
450 g majonezu 65%
200 g śmietany 18%
170 g chrzanu ze słoika
2 małe gruszki ze skórką, bez gniazd nasiennych (łącznie 100 g)
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka curry
cukier do smaku (wg uznania)
sól do smaku (wg uznania)
pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku (wg uznania)
Podrasowany sos chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez, śmietanę i chrzan dokładnie wymieszać. Szczypiorek posiekać, pomidorki pokroić na ćwiartki, gruszki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieleninę, warzywa i owoce dodać do przygotowanej bazy sosu. Wymieszać. Wsypać curry i doprawić wg gustu cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem (ew. sokiem z cytryny). Dokładnie wymieszać. Sos włożyć do lodówki, by składniki się "przegryzły".
Podawać do mięs na zimno, pasztetów, wędlin, jajek, jak również na kanapki.
Komentarze