Podsmażana soczewica z marchewką i śmietaną

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

proste danie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwona soczewica: 1.5 szklanki
    - marchewka: 35 dekagramów
    - śmietana: 3 łyżki
    - koperek suszony lub świeży: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz, sól: 1 szczypta

Podsmażana soczewica z marchewką i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namaczamy w wodzie na około 2 godziny a następnie gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  • 2. Wykładamy na patelnię i wybijamy jajko. Dokładnie mieszamy i smażymy do ścięcia się jajka. Posypujemy pieprzem.
  • 3. Marchewkę obieramy, myjemy (jeśli jest duża to kroimy) i gotujemy również w osolonej wodzie. Na talerzu układamy soczewicę z jajkiem, marchewkę i śmietanę. Posypujemy koperkiem suszonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy