Podsmażane pierożki do barszczyku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pierożki są smacznie chrupiące.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto

    mąka 50 dag
    olej 2 łyżki
    jajko 1 szt
    woda - gorąca ok 1,5 szkl

    Farsz

    kapusta kiszona ok 1 kg
    grzyby suszone 2 garści
    cebula 1-2 szt
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Podsmażane pierożki do barszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić, zalać wodą i postawić do gotowania. Posolić.

    Grzyby zalać ciepłą wodą na 10-15 min opłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Gdy zaczną mięknąć przelać przez sito, a wywar grzybowy zachować. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i chwilę dusić.

    Gdy kapusta zmięknie osączyć ją i dodać na patelnie. Podlać grzybowym wywarem i dusić chwilę bez mieszania. Później wymieszać i dusić jeszcze 10-20 min. Doprawić do smaku i przestudzić.

    Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na części i każdą rozwałkować.

    Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 5 min od wypłynięcia.

    Pierogi osączyć na sicie a gdy troszkę obeschną obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

    Dobrze smakują podane do barszczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować