Ciasto Poezja jabłkowo – orzechowa

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Jabłka i orzechy to wyśmienity duet, a samo ciasto po przekrojeniu bardzo ładnie wygląda. W sam raz na uroczyste okazje czy święta.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    400g kefiru
    260 gramów mąki
    130 gramów cukru
    2/3 szklanki oleju
    1 jajko
    1,5 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    6 -7 jabłek
    2 łyżki budyniu waniliowego
    Szczypta cynamonu
    50g masła

    Rolada:
    5 jajek
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:
    500ml mleka
    0,5 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    5 łyżek cukru
    200g margaryny
    200g orzechów włoskich zmielonych
    3 łyżki ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto poezja jabłkowo – orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Masę podzielić na 2 równe części. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać i pokroić je w cienkie paski. Ułożyć równą warstwę na papierze. Owoce posypać rodzynkami, budyniem, cukrem i cynamonem. Na całość wylać delikatnie surowe ciasto biszkoptowe. Piec ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto położyć biszkoptem do dołu. Zwinąć w roladę. Owinąć ją w ściereczkę i pozostawić w niej do całkowitego wystudzenia. Zimną pokroić w równej grubości plastry.
  • 3. Rolada: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier. Miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. Krem orzechowy: Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (0,5szkl). Z pozostałych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń. Zimny utrzeć z margaryną, przestudzonymi orzechami i ekstraktem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować