Pokusa

0 (0 ocen)

Pyszne biszkoptowe ciasto, owoce zatopione w galaretce i słodki krem.

Składniki:

  • ciasto:
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju

    poncz:
    1/3 szklanki letniej wody
    łyżeczka cukru
    kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta

    owoce:
    20 truskawek
    15 winogron
    duża gruszka

    galaretka

    krem waniliowy (rozrobiony w 300 ml mleka)
    migdały

Pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt wypełniam owocami i galaretką 1. Białka ubijam na sztywno, dodaje żółtka. Następnie dodaję cukier, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylewam na kwadratową blachę 25cm i pieke około 25 minut. Ciepły biszkopt przekładam do foremki keksówki, by utworzył takie "korytko". Nadmiar ciasta odcinam i układam w krótsze boki foremki. Kiedy ostygnie nasączam ponczem. Galaretkę rozrabiam w 400 ml wody. Gruszke obieram i kroję w kostkę, układam jako pierwszą warstwę na cieście. Zalewam kilkoma łyzkami tężejącej galaretki. Kiedy zastygnie układam warstwę całych truskawek i równiez zalewam galaretką. Wstawiam ponownie do lodówki. Jako ostatnie układam przepołowione winogrona i zalewam pozostałą galaretką. Kiedy ciasto stężeje wyjmuję je na talerz i dekoruję kremem waniliowym i truskawkami. Można użyć bitej śmietany.Mocno schładzam.

Porady

Zamiast winogrona warto użyć innych miękkich owoców. Wtedy ciasto będzie łatwiej się kroiło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy