Pyszne świąteczne ciasto miodowe które u mnie gosci raz do roku właśnie na Boże Narodzenie.Ciasto jest najlepsze po 3 dniach gdy miodowe placki zmiękną ...
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
2 jajka wiejskie
4 łyżki miodu
200 g margaryny Palmy z murzynkiem
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Krem:
3 szklanki mleka
30 dag margaryny Palmy z murzynkiem
1 szklanka cukru
8 łyżek kaszy manny
20 ml soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
płatki migdałowe do dekoracji
Pokrywki-miodownik z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę przełożyć do rondelka ,włożyć miód i podgrzać aż oba składniki się roztopią i połączą ,następnie przelać do dużej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem ,dodać cukier wbić jajka ,zagnieść ciasto aby było jednolite,podzielić na 4 części .
2.Każdą część ciasta rozwałkować ,ułożyć na blasze o wymiarach 35X24 cm wyłożonej pergaminem i piec każdą około 15 minut w temperaturze 180* Po wyjęciu z piekarnika ostudzić .
3.Krem: Mleko doprowadzić do wrzenia ,wsypać kasze mannę ,ugotować energicznie mieszając ,masę odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać po łyżce masy zimnej mannowej ,wlać sok z cytryny i ubić krem na puszystą masę.
4.Przełożenie: Każdy płat ciasta przełożyć cieniutko kremem przykryć następnym płatem ciasta aż do skończenia. Udekorować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego:)
Komentarze