Polędwica duszona z cebulą

4.49 (159 ocen)

Delikatne mięso w aromatycznym sosie idealne z dodatkiem ryżu i warzyw.

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa, ok. 700 g
    2 duże cebule
    1/2 szkl mąki
    ząbek czosnku
    łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    ok 3-4 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Polędwica duszona z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Zbić dłonią i oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Obtoczyć w mące a następnie partiami smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na talerz a na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso i posiekany czosnek, smażyć razem kilka minut. Zalać 1/2 l wrzątku lub bulionu, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i odparować sos jeszcze przez ok 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować