Polędwica Niuni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień gotuję obiady w pół godziny, ale niedzielne posiłki stanowią dla mnie większe wyzwanie. Wtedy wyczarowuję bardziej wykwintne dania

Składniki:

  • ● 4 łyżki masła
    ● 1 kg polędwicy wieprzowej
    ● 15 dag pieczarek
    ● 6 małych młodych cebul
    ● 1/2 szkl. gęstej śmietany
    ● 2 szkl. ciemnego sosu pieczeniowego
    ● 1/4 szkl. sherry
    ● 1/4 szkl. brandy

Polędwica niuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy, dokładnie
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym, następnie
    kroimy w kostkę. W rondlu roztapiamy masło,
    wkładamy mięso i kilka minut
    podsmażamy
  • 2. Cebule i pieczarki obieramy.
    Cebule kroimy w kostkę, a pieczarki
    w plastry. Mięso wyjmujemy
    i przykrywamy, żeby nie
    wystygło.
  • 3. Cebulę oraz pieczarki wkładamy
    do rondla i dusimy do
    miękkości. Dolewamy brandy
    i ostrożnie podpalamy. Dodajemy
    sherry i sos pieczeniowy,
    mieszamy. Gotujemy na małym
    ogniu ok. 5 minut. Zaprawiamy
    śmietaną
  • 4. Mięso wkładamy do rondla
    i podgotowujemy ok. 3 minut
    na małym ogniu. Podajemy od
    razu po przygotowaniu

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Polędwica dobrze smakuje z ugotowanymi ryżem lub kaszą jęczmienną. ● Do mięsa można dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. ● Sherry można zastąpić czerwonym półsłodkim winem

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy