polędwica wołowa z pończochy

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 39 min

pomysł na tak przygotowaną polędwice podsunął mi blog SEZON NA SMAK,

  • 1 godz. 39 min

Składniki:

  • ok 1,5 kg polędwicy wołowej

    2 szklanki cukru

    1 szklanka soli

    2 łyżeczki soli do peklowania

    opakowanie suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Polędwica wołowa z pończochy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.

    Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.

    Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.

    Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).

    Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.

    Po tym czasie polędwica nadaje się do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować