Polędwica w cieście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Mam dużą rodzinę: męża, 3 córki oraz syna, jest więc dla kogo gotować. Wszyscy z apetytem jedzą to, co przygotuję, jednak najchętniej witają na stole nowości.Pomysłów szukam w czasopismach

  • 3 godz.

Składniki:

  • ● 1,5 kg polędwicy wołowej
    ● 20 dag pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 10 dag wątróbki drobiowej
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki posiekanej natki
    ● 100 ml czerwonego
    wytrawnego wina
    ● 4 op. mrożonego ciasta francuskiego
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica 1. Polędwicę myjemy, osuszamy
    i kroimy na 1,5-cm kotlety.
    Podsmażamy na rozgrzanym
    oleju z obu stron. Studzimy. Ciasto
    francuskie rozmrażamy
    i kroimy w prostokąty większe
    niż plastry mięsa. Jajko gotujemy
    na twardo. Obieramy i kroimy
    w kostkę lub ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
  • farsz 2. Farsz: cebule i pieczarki
    oczyszczamy, kroimy na mniejsze
    kawałki, wątróbkę myjemy.
    Rozdrabniamy w mikserze i dusimy
    na maśle. Studzimy. Do
    farszu dodajemy jajko, wsypujemy
    natkę i mieszamy. Doprawiamy
    solą, pieprzem i gałką
    muszkatołową do smaku.
  • polędwica zawinięta w ciasto francuskie 3. Kotlety z polędwicy skrapiamy
    winem i smarujemy farszem. Każdy kawałek zawijamy w ciasto
    francuskie, boki zlepiamy.
    Pieczemy 25-30 minut w temperaturze
    220 °C.

Porady

Polędwica będzie bardziej miękka i krucha, jeśli kotlety przed smażeniem cienko rozbijemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Polędwica w kruchym cieście

To może cię zainteresować