Polędwica zapiekana pod parmezanem

4.5 (199 ocen)

Zapiekana polędwica pod aromatyczną kruszonką z parmezanu. Mięso jest delikatne i kruche.

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
    3/4 szkl. białego wytrawnego wina
    1-2 gałązki świeżego rozmarynu

    Skorupa:
    40 g parmezanu
    1 łyżka bułki tartej
    1,5 łyżki miękkiego masła
    sól, pieprz
    rozmaryn (ten sam spod marynaty)

    Sos:
    1 por (biała część)
    1 jabłko
    ok. 1/4 szkl. wody

    olej do smażenia
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Polędwica zapiekana pod parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę pokroić w poprzek na 2-3 cm kawałki, do pudełka wlać wino i włożyć rozmaryn i polędwicę. Mięso marynować do 5 godzin w zamkniętym pudełku.
  • Kruszonka parmezanowa 2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce wymieszać parmezan, bułkę tartą, posiekany rozmaryn (ten spod marynaty), doprawić lekko solą i pieprzem, wmieszać masło. Powstanie kruszonka.
  • 3. Mięso wyjąć z marynaty (tej nie wylewać), osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, polędwicę krótko przesmażyć z każdej strony, do przewracania nie używać widelca tylko szczypce, by nie nakłuwać mięsa, bo przy pieczeniu wyschnie.
  • Sos do polędwiczek 4. Por oczyścić, pokroić w cienkie półtalarki, jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelnię po obsmażaniu mięsa dać 2 łyżki masła, wrzucić por, podsmażyć z 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli, dodać jabłko i wlać wino spod marynaty. Gdyby sos mocno wyparował dolać 1/4 szklanki wody. Sos dusić ok. 8 minut. Doprawić lekko solą i pieprzem.
  • Polędwiczki przed zapiekaniem 5. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Ułożyć polędwiczki na płasko, na każdy kawałek nałożyć kruszonkę, lekko ją dociskając by nie spadła. Między mięso wlać ostrożnie sos. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Polędwica wieprzowa Por Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować