Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad z delikatną polędwiczką wieprzową w roli głównej z dodatkiem sosu śliwkowego na bazie powideł, pychotka :)
30 min
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
Marynata
¼ szklanki octu balsamicznego
1 żabek czosnku
1 łyżeczka tymianku
Sól, pieprz
2 łyżki mała
1 łyżka oliwy
Sos śliwkowy
3 łyżki powideł śliwkowym
1 nieduża cebulka
½ szklanki wody
50 ml śmietany kremówki
3 plasterki świeżej papryki chilli (można pominąć )
1 łyżka brązowego cukru lub miodu ( niekoniecznie )
1 łyżka masła
Polędwiczka w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę do polędwiczki. W salaterce mieszamy ocet balsamiczny z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i z tymiankiem. Umytą, osuszona i pozbawioną błon polędwiczkę marynujemy minimum godzinę w przygotowanej marynacie. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i przesmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy powidła śliwkowe i wlewamy 1/3 szklanki gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż powidła się rozpuszczą. Dodajemy do sosu śmietanę kremówkę i papryczkę chilli i gotujemy go na wolnym ogniu około 6 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeśli powidła były bardzo kwaśne sos lekko słodzimy cukrem brązowym lub miodem. Polędwiczkę wyciągamy z marynaty i delikatnie ją osuszamy ręcznikiem papierowym. Ma patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Polędwiczkę solimy i pieprzymy, po czym smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia mięsa. Usmażoną polędwiczkę przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęła. Polędwiczkę kroimy na plasterki i serwujemy ją z sosem śliwkowym. Idealnie pasuje do niej kasza jaglana, ale można serwować ja zarówna z ryżem jak i ziemniakami.
Komentarze