Polędwiczka wieprzowa w kapuście pekińskiej

4.5 (195 ocen)

Pychota

Składniki:

  • 1 szt. polędwica wieprzowa
    1 główka kapusta pekińska
    5 długich plasterków boczku wędzonego
    100 ml. śmietany kwaśnej 18%
    5 dkg masła
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka wieprzowa w kapuście pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę wieprzowa oczyścić z błon, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Z główki kapusty pekińskiej zdjąć 5 – 6 liści i blanszować. Polędwicę obsmażyć na oleju z każdej strony. Blanszowane liście kapusty rozłożyć, położyć na nich obsmażoną polędwicę i zrolować. Następnie całość owinąć plastrami boczku i owiązać nitką kucharską. Piec w piekarniku ok.40 minut w temp. 180oC.
    Pozostałą kapustę pekińską grubo pokroić i na 10 minut przed końcem pieczenia, obsmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Smażyć krótko, tak żeby była chrupiąca. Posolić i popieprzyć, na koniec wlać śmietanę posypać pietruszką, wymieszać. Kapustę rozłożyć na półmisku, a na niej wyjętą z piekarnika, pokrojoną na plastry polędwicę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować