Przepis zainspirowany książką Jamiego, z tą różnicą, że Jamie piekł polędwiczki na rabarbarze, mięso obłożył listkami szałwii i użył szynki parmeńskiej...
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SKłADNIKI GłóWNE:
- polędwiczka wieprzowa: 1 sztuka
- szynka szwarcwaldzka: 8 plastrów
- morele: 4 sztuki
- pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
MARYNATA:
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
- chili w proszku: 0.25 łyżeczki
- musztarda: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
Polędwiczka wieprzowa z szynką, morelami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, osuszyć, nasmarować i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie owinąć je szynką, obłożyć morelami i pomidorkami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Ja za radą Jamiego, przykryłam je zmiętym i delikatnie zmoczonym papierem do pieczenia i piekłam tak 15 minut a potem 10 po odkryciu do zrumienienia.
Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych moreli, może całość delikatnie polać miodem przed pieczeniem.
Komentarze