Polędwiczka z jelenia na sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut.
2.Masło rozgrzewamy na patelni. Kładziemy mięso i rumienimy z każdej strony.
3.Obsmażone mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni na godzinę.
4.W czasie, gdy mięso dochodzi ,robimy sos.
5.Na patelni roztapiamy masło, szklimy na nim pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w pieczarki. lekko solimy. Dusimy około 15-20 minut. Dodajemy śmietanę. Dusimy, aż śmietana się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżymi ziołami.
6.Na talerz wykładamy sos, na nim układamy pokrojone w plastry mięso.
Komentarze