Polędwiczka z sarny pod kołderką

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Kolejny pomysł na dziczyznę. Pyszna, krucha polędwiczka z sarny pod marynowanym selerem.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • polędwiczka z sarny
    marynata:
    2-3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki sosu sojowego
    ziele angielskie
    2 ząbki czosnku
    1-2 liście laurowe
    3 ziarna jałowca

    kołderka:
    2 łyżki selera marynowanego
    pół łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka z sarny pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy. Ocet, miód, oliwę, sos sojowy, ziele angielskie, jałowiec, rozgnieciony czosnek, i liść laurowy ze sobą mieszamy. Powstałym sosem zalewamy mięso i masujemy by marynata dokładnie je pokryła. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godzinę.
  • 2. Mięso wykładamy z marynaty i przekładamy do naczynia w którym będziemy je piec. Seler mieszamy z majonezem, następnie kładziemy na wierzchu mięsa. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, ok. 15-20 minut, zależy jak bardzo wypieczone lubimy mięso.

Porady

Stopień wypieczenia mięsa najłatwiej można sprawdzić termometrem do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować