Poledwiczka faszerowana porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca.
Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą i majonezem.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz pora pokrojonego w krążki.Delikatnie solimy i pieprzymy.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam por zwiędnie.Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości.Następnie za pomocą nitki i igły zszywamy na okrętkę poledwiczkę (patrz zdjęcie).
4.Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu smażymy polędwiczkę z każdej strony żeby zamknąć jej pory.Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego,posypujemy pietruszką i rozmarynem z każdej strony i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie góra-grill) i pieczemy 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczeła.Następnie ściągamy nici,kroimy w plastry i podajemy...
Komentarze