Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszona cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paseczki i podsmażamy na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu do lekkiego zwiędnięcia (ciągle mieszając)- odstawiamy
2.Oczyszczone z błonek kawałki polędwiczki zawijamy w szynkę szwarcwaldzką,delikatnie solimy(nie za dużo bo szynka jest słonawa) , pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty.
3.Podsmażone polędwiczki przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego,polewamy sokiem z połowy pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) na 10 minut (po pięciu minutach pieczenia przekręcamy na drugą stronę) i gotowe.
4.Podajemy polędwiczkę od razu po przygotowaniu ułożoną na porcji cukini z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego......
Komentarze