Delikatna polędwiczka ma pyszny lekko ostry farsz :-)
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (450g)
por jaśniejsza część około 10cm
1/2 papryki czerwonej
5 dużych pieczarek
ser mozzarella wiórki
papryka czerwona w proszku
olej rzepakowy do smażenia + do wysmarowania blaszki
Przyprawy :
sól morska,pieprz świeżo mielony,czosnek granulowany,ognista mieszanka przypraw Kamis
Polędwiczka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć,osuszyć i pokroić: pieczarki i papryke w drobną kostkę,pora drobno posiekać.
2.Przełożyć na rozgrzany olej,doprawić solą,pieprzem,czosnkiem oraz ognistą mieszanką .Całość smażyć /mieszając/ do odparowania płynu - przełożyć na inne naczynie.
3.Polędwiczkę umyć,osuszyć i pozbyć się błonek. Pokroić w plastry pod lekkim ukosem,następnie delikatnie rozbić za pomocą dłoni. Przyprawić z obu stron solą,pieprzem i papryką w proszku i przesmażyć na odrobinie oleju z obu stron po parę chwil.
4.Przełożyć plastry na wysmarowaną olejem blaszkę.Na każdym ułożyć po porcji warzyw,posypać wiórkami mozzarelli,przykryć folią aluminiową i piec pod przykryciem (grzanie góra) w 180*C przez 15 minut. Po tym czasie odkryć i lekko zapiec i gotowe.
Podawać z ulubionymi dodatkami :-)
Komentarze