Błyskawiczny przepis i jednocześnie bardzo wykwintny. W sam raz na niespodziewane wizyty. Zauroczy i uzależni.
25 min
Składniki:
250 g truskawek (świeże lub mrożone)
2 łyżeczki cukru pudru
60 ml octu balsamicznego
60 ml wody
przyprawa uniwersalna (ok. 2 łyżeczki)
polędwiczka wieprzowa, około 250 - 300 g
40 ml oliwy z oliwek do smażenia
sól
pieprz
Polędwiczki w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój polędwiczkę na ok. 2 cm kawałki, przypraw solą i pieprzem.
2.Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż kawałki polędwiczki (najpierw na dużym ogniu ok. 4 min., następnie na wolnym ogniu ok. 10 min).
3.W trakcie smażenia umyj truskawki, oderwij szypułki i przekrój na pół (mrożone truskawki trzeba wyciągnąć trochę wcześniej). Zalej octem balsamicznym, dodaj cukier puder i wymieszaj składniki.
4.Gdy polędwiczki będą miękkie, ściągnij je z patelni, odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, by utrzymać ciepło. Na patelnię wlej wodę, wrzuć przyprawę uniwersalną i zagotuj wywar. Następnie dodaj truskawki z octem, całość wymieszaj i zredukuj sos.
5.Ułóż polędwiczki na talerzu obok ryżu lub ziemniaków i całość polej sosem.
Komentarze