Polędwiczki w sosie truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Błyskawiczny przepis i jednocześnie bardzo wykwintny. W sam raz na niespodziewane wizyty. Zauroczy i uzależni.

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g truskawek (świeże lub mrożone)
    2 łyżeczki cukru pudru
    60 ml octu balsamicznego
    60 ml wody
    przyprawa uniwersalna (ok. 2 łyżeczki)
    polędwiczka wieprzowa, około 250 - 300 g
    40 ml oliwy z oliwek do smażenia
    sól
    pieprz

    Przepis na dwie porcje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój polędwiczkę na ok. 2 cm kawałki, przypraw solą i pieprzem.
  • 2. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż kawałki polędwiczki (najpierw na dużym ogniu ok. 4 min., następnie na wolnym ogniu ok. 10 min).
  • 3. W trakcie smażenia umyj truskawki, oderwij szypułki i przekrój na pół (mrożone truskawki trzeba wyciągnąć trochę wcześniej). Zalej octem balsamicznym, dodaj cukier puder i wymieszaj składniki.
  • 4. Gdy polędwiczki będą miękkie, ściągnij je z patelni, odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, by utrzymać ciepło. Na patelnię wlej wodę, wrzuć przyprawę uniwersalną i zagotuj wywar. Następnie dodaj truskawki z octem, całość wymieszaj i zredukuj sos.
  • 5. Ułóż polędwiczki na talerzu obok ryżu lub ziemniaków i całość polej sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Polędwica wieprzowa Truskawki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.29 (222 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.29 (222 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować