Polędwiczki wieprzowe w sosie piwno-rodzynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, ściągnąc błonki.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z dwoma szczyptami soli. Następnie polędwiczki natrzeć czosnkiem, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
2.W garnku na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki) przesmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej polędwiczki i obracając mięso - przesmażyć je z każdej strony.
3.Następnie do mięska wlać piwo i wsypać rodzynki (piwo i rodzynki mają przykryć mięso - dobrac odpowiedni garnek). Dusić 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, aby sos się troszkę zredukował, a następnie przykryć pokrywką i dusić kolejne 25-30 minut, aż polędwiczki będą miękkie. Polędwiczki wyciągnąc z garnka (pokroić na mniejsze porcje), a powstały sos doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą/pieprzem oraz zmiksować na gładki sos.
Polędwiczki podawać polane sosem i z ulubionymi świeżymi ziołami.
Porady
Gdyby sos się za bardzo zredukował - dolać piwa lub rosołu lub wody. Doprawić do smaku.
Komentarze