Poledwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę pokroiłam w plastry mniej więcej dwu centymetrowej grubości. Każdy plaster rozbiłam nadgarstkiem ręki. Oprószyłam solą i pieprzem. Na maśle delikatnie zrumieniłam z obu stron. Rumiane mięso przełożyłam do rondla. Na tłuszczu na którym smażyło się mięso zeszkliłam szalotkę drobno pokrojoną w kostkę. Gdy cebula zmiękła do cebuli dodałam pokrojone w paseczki śliwki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - krótko przesmażyłam. Wlałam na patelnię ok 1/2 l wrzącej wody- zagotowałam, całość przelałam do rondla z mięsem. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Gotowałam pod przykryciem ok 25 minut - do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Wywar zblendowałam
Polędwiczki podałam z ryżem ugotowanym na sypko, z surówka z białej rzodkwi, i surówką z białej kapusty
Surówka z białej rzodkwi
Rzodkiew ok 30 dag, średnia marchewka, sok z cytryny, cukier, sól
Rzodkiewkę starłam na grubych oczkach, marchewkę na drobnych oczkach. Doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem i solą
Surówka z białej kapusty
Biała kapusta ok 30 dag, marchewka średnia, pęczek szczypiorku, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, sól, oliwa z oliwek ok 3 łyżki
Kapustę drobno pokroiłam, oprószyłam solą - zostawiłam na kilka minut by zmiękła. Następnie dodałam startą na grubych oczkach marchewkę, drobno pokrojony szczypiorek i natkę. Wymieszałam z oliwą z oliwek
Komentarze