Kiedy trwa sezon na kurki, rodzina upomina się o to pyszne danie :)
Składniki:
2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok.50 dag)
30 dag kurek
duża cebula
natka pietruszki
kilka kulek jałowca
2 listki laurowe
2-3 ziela angielskie
200ml kwaśnej śmietany
mąka do obtoczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczki wieprzowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone polędwiczki pokrój na dość duże kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie posól je, oprósz pieprzem i natrzyj jałowcem. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godz.
Na patelni rozgrzej olej, obtocz mięso w mące, po czym podsmaż krótko z obu stron. Podsmażone polędwiczki przełóż do garnka i zalej wodą. Wsyp ziele angielskie oraz listki laurowe i duś mięso ok.30-40 minut, aż będzie kruche (od czasu do czasu mieszając).
2.Umyte i oczyszczone kurki pokrój, cebulę posiekaj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i duś jeszcze 10 minut.Po tym czasie dodaj śmietanę i podgotuj wszystko ok.2 minut. Zbyt rzadki sos zagęść mąką.
Do gotowego sosu przełóż polędwiczki. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego!
Komentarze