Polędwiczki wieprzowe z kurkami

4.5 (159 ocen)

Kiedy trwa sezon na kurki, rodzina upomina się o to pyszne danie :)

Składniki:

  • 2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok.50 dag)
    30 dag kurek
    duża cebula
    natka pietruszki
    kilka kulek jałowca
    2 listki laurowe
    2-3 ziela angielskie
    200ml kwaśnej śmietany
    mąka do obtoczenia
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso podduś 1. Umyte i osuszone polędwiczki pokrój na dość duże kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Następnie posól je, oprósz pieprzem i natrzyj jałowcem. Przykryj i wstaw do lodówki na 2-3 godz.
    Na patelni rozgrzej olej, obtocz mięso w mące, po czym podsmaż krótko z obu stron. Podsmażone polędwiczki przełóż do garnka i zalej wodą. Wsyp ziele angielskie oraz listki laurowe i duś mięso ok.30-40 minut, aż będzie kruche (od czasu do czasu mieszając).
  • podsmaż grzyby 2. Umyte i oczyszczone kurki pokrój, cebulę posiekaj. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i duś jeszcze 10 minut.Po tym czasie dodaj śmietanę i podgotuj wszystko ok.2 minut. Zbyt rzadki sos zagęść mąką.
    Do gotowego sosu przełóż polędwiczki. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować