Polędwiczki wieprzowe ze śliwką na fasolce szparagowej

0 (0 ocen)

Wyborne mięso nafaszerowane śliwkami w miodowej fasolce, może być ozdobą nie jednego świątecznego stołu. Polecam szczególnie dla smakoszy mięs na słodko.

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
    10 śliwek suszonych
    400g mrożonej fasolki (zielonej lub żółtej)
    1 marchewka
    1 cebula
    ząbek czosnku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    majeranek
    sól, pieprz
    łyżka masła
    tłuszcz do smażenia
    bazylia do dekoracji









Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczkę nafaszeruj śliwkami 1. Polędwiczkę umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do lodówki na min.2 godz. Następnie w środku mięsa zrób niewielki otwór i nafaszeruj śliwkami.
  • mięso podsmaż na rozgrzanym oleju 2. Podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • ugotuj fasolkę 3. Fasolkę umyj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na półtwardo. Odcedż.
  • warzywa dus na patelni 4. Cebulę pokrój w piórka, marchew potrzyj na wiórki. Cebulę podsmaż na łyżce masła, dodaj marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś kilka minut. Podlej wodą, przypraw solą i pieprzem. Dodaj przecier, miód i duś do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Wszystko delikatnie mieszając duś jeszcze chwilę.
  • 5. Na talerz wyłóż surówkę z fasolki, a na niej pokrojone w plasterki polędwiczki. Danie udekoruj listkami bazylii. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować