Wyborne mięso nafaszerowane śliwkami w miodowej fasolce, może być ozdobą nie jednego świątecznego stołu. Polecam szczególnie dla smakoszy mięs na słodko.
Polędwiczki wieprzowe ze śliwką na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do lodówki na min.2 godz. Następnie w środku mięsa zrób niewielki otwór i nafaszeruj śliwkami.
2.Podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
3.Fasolkę umyj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na półtwardo. Odcedż.
4.Cebulę pokrój w piórka, marchew potrzyj na wiórki. Cebulę podsmaż na łyżce masła, dodaj marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś kilka minut. Podlej wodą, przypraw solą i pieprzem. Dodaj przecier, miód i duś do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Wszystko delikatnie mieszając duś jeszcze chwilę.
5.Na talerz wyłóż surówkę z fasolki, a na niej pokrojone w plasterki polędwiczki. Danie udekoruj listkami bazylii. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze