Co łączy Polaków, Francuzów i Finów? Ano miłość do grzybów, jesteśmy ich fanami.
0 (0 ocen)
Porady
Jeżeli, nawet nie wszyscy przepadamy za nimi ,to na pewno z wielką ochotą wybieramy się na grzybobranie. Polacy zbierają dużo grzybów i wiedzą co z nich przyrządzić. W polskiej kuchni odgrywają znaczącą rolę. Suszymy je, marynujemy, solimy, zamrażamy. W Finlandii wczesną wiosną pojawiają się ogromne ilości smardzów. Finowie są największym eksporterem tych cenionych grzybów. Natomiast na francuskich stołach świeżo zebrane grzyby królują jesienią. Co do mięsiwa, myślę, że Polacy wykraczają już poza kotlet schabowy. Finowie ze względu na "urodzaj" zwierzyny preferują mięso renifera, łosia czy zająca. Francuzi kochają mięso, jedzą wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, cielęcinę i przepadają za koniną. Jedzą mięso często, ale w małych ilościach. Proponuję doskonały polski zestaw-polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi
Komentarze