Polędwiczki z grzybami leśnymi (smardze i borowiki)

0 (0 ocen)

Co łączy Polaków, Francuzów i Finów? Ano miłość do grzybów, jesteśmy ich fanami.

Składniki:

  • Składniki:
    30 dag. polędwiczek wieprzowych
    30 dag. borowików
    10 dag. smardzów
    3 łyżki masła
    1 łyżka koperku
    200 ml. śmietany
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki z grzybami leśnymi (smardze i borowiki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby starannie oczyścić, najlepiej specjalną szczoteczką. Wody używamy jak najmniej.
    Grzyby kroimy i przesmażamy na maśle .
    Dodajemy śmietanę i dusimy kilka minut.
    Dodajemy sól , pieprz i koperek.

    Polędwiczkę posolić, oprószyć pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć krótko na patelni.
    Zawinąć w folię i upiec w piekarniku. Około 25 minut w temperaturze 190oC. Po wyjęciu z pieca pokroić w plastry.

Porady

Jeżeli, nawet nie wszyscy przepadamy za nimi ,to na pewno z wielką ochotą wybieramy się na grzybobranie. Polacy zbierają dużo grzybów i wiedzą co z nich przyrządzić. W polskiej kuchni odgrywają znaczącą rolę. Suszymy je, marynujemy, solimy, zamrażamy. W Finlandii wczesną wiosną pojawiają się ogromne ilości smardzów. Finowie są największym eksporterem tych cenionych grzybów. Natomiast na francuskich stołach świeżo zebrane grzyby królują jesienią. Co do mięsiwa, myślę, że Polacy wykraczają już poza kotlet schabowy. Finowie ze względu na "urodzaj" zwierzyny preferują mięso renifera, łosia czy zająca. Francuzi kochają mięso, jedzą wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, cielęcinę i przepadają za koniną. Jedzą mięso często, ale w małych ilościach. Proponuję doskonały polski zestaw-polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować