Polędwiczki z kurczaka w cieście ryżowym

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na szybki obiad :) Polędwiczki na pewno posmakują dzieciom, bo są niezwykle delikatne i soczyste.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Proporcje na ciasto:
    2 jajka
    4 łyżki kleiku ryżowego
    sól, pieprz
    szczypta majeranku
    Dodatkowo:
    polędwiczki z kurczaka
    sól, pieprz, majeranek
    kleik ryżowy lub mąka ryżowa do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki z kurczaka w cieście ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0jhs001 1. Przygotowanie:
    Jajka roztrzepuję widelcem, dodaję kleik ryżowy, szczyptę soli, pieprz i majeranek. Mieszam ciasto i odstawiam na 5 minut, by kleik napęczniał. Ciasto powinno być gęste, ale jednolite (jeśli za bardzo zgęstnieje, można dolać odrobinę wody).
    Mięso kroję na mniejsze, podłużne kawałki, każdy oprószam solą, pieprzem i majerankiem. Najpierw lekko panieruję je w kleiku, a potem przekładam do ciasta, mocno przyciskam by ciasto się przykleiło. Tak przygotowane polędwiczki układam na średnio rozgrzanym oleju, smażę do zrumienienia po ok. 2 minuty z każdej strony, a potem przykrywam patelnię i dosmażam jeszcze przez kilka minut. Podaję z sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować