Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kolejne wydanie polędwiczek w moim wykonaniu. Idealne na niedzielny obiad.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 polędwiczka wieprzowa ( ok 0,5 kg)
    - 2 pomidory
    - 1 cebula
    - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżeczki ketchupu
    - 2 ząbki czosnku
    - pół szklanki bulionu
    - łyżeczka oleju rzepakowego
    - jarzynka, sól, pieprz cytrynowy, cząber do smaku

Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy, usuwamy błonkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, z koncentratem, ketchupem, jarzynką, pieprzem cytrynowym oraz z cząbrem. Marynatą nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
  • 2. Pomidory kroimy ma około 8 części, cebulkę kroimy w piórka. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. W naczyniu tym układamy również polędwiczkę. Podlewamy bulionem (tak aby był na dnie naczynia).
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do około 120 stopni. Polędwiczki pieczemy przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możemy nieco podnieść temperaturę, aby polędwiczki się przypiekły.

Porady

Polędwiczki możemy również podlać białym wytrawnym winem. Dobrze smakują podane z kalafiorem lub zapiekaną kapustką.

Komentarze

Podobne przepisy