Polędwiczki zapiekane marynacie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy, usuwamy błonkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, z koncentratem, ketchupem, jarzynką, pieprzem cytrynowym oraz z cząbrem. Marynatą nacieramy polędwiczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut.
2.Pomidory kroimy ma około 8 części, cebulkę kroimy w piórka. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. W naczyniu tym układamy również polędwiczkę. Podlewamy bulionem (tak aby był na dnie naczynia).
3.Piekarnik nagrzewamy do około 120 stopni. Polędwiczki pieczemy przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możemy nieco podnieść temperaturę, aby polędwiczki się przypiekły.
Porady
Polędwiczki możemy również podlać białym wytrawnym winem. Dobrze smakują podane z kalafiorem lub zapiekaną kapustką.
Komentarze