Polędwiczki drobiowe w panierce koperkowo-ziołowej na ostro

4.5 (147 ocen)

Podobnie przygotowane polędwiczki można kupić w fast-foodzie , można też przygotować samemu w domu.Są pyszne chrupiące i wyraziste w smaku, zioła dodają im oryginalności :)

Składniki:

  • Składniki:
    5 polędwiczek drobiowych ( z kurczaka)
    Marynata:
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka:
    chili , słodkiej papryki , czosnku granulowanego , pikantej przyprawy do kurczaka
    szczypta soli i pieprzu
    Ciasto:
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    Panierka:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 pęczka koperku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    Dodatkowo olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Polędwiczki drobiowe w panierce koperkowo-ziołowej na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć.
    Każdą polędwiczkę przekroić na pół , rozbić cienko używając foli oraz tłuczka.
    Składniki na marynatę połączyć , dokładnie posmarować każdą polędwiczkę.
    Składniki na ciasto wymieszać razem za pomocą trzepaczki wg.potrzeby dodać więcej mąki ciasto musi być gęste.
    Koperek umyć posiekać drobno , wymieszać z mąką oraz ziołami prowansalskimi.
  • smażenie 2. Na patelni dobrze rozgrzać sporą ilość oleju ( tak by zakrywał całe dno patelni) Każdą polędwiczkę maczać w cieście a następnie obtaczać w koperkowo-ziołowej panierce.
    Smażyć 1-2 min z każdej strony.
    Podawać jako przekąska z ulubionym sosem i danie obiadowe np.z ziemniakami i sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować