600 g polędwiczek wieprzowych lub schabu bez kości
sól
mielony biały pieprz
2 łyżki oleju kujawskiego z bazylią i cytryną
300 ml wywaru mięsnego
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
200 ml sherry lub madery
300 g szalotek
2 marchewki
3 łyżki miodu
natka pietruszki
bazylia
lubczyk
łyżeczka startej skórki pomarańczowej
łyżka soku cytrynowego
Polędwiczki pieczone w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso solimy i pieprzymy. Wkładamy do brytfanny i krótko zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni C. Następnie lekko podlewamy wywarem i pieczemy około 45 minut (160 stopni). Od czasu do czasu obracamy i podlewamy: sokiem pomarańczowym, sherry, i wywarem mięsnym.
2.Następnie dodajemy szalotki, pokrojoną marchew, sok cytrynowy, miód i posiekane zioła, skórkę z pomarańczy. Pieczemy jeszcze około 30 minut.
3.Upieczone mięso kroimy w poprzek włókien, kładziemy na ogrzanym półmisku lub talerzu i podajemy z sosem pieczeniowym szalotkami oraz ulubioną sałatką warzywną.
Komentarze