Polędwiczki pieczone na warzywach

4.5 (188 ocen)

Znakomite danie na obiad lub ciepłą kolację. Świetne połączenie warzyw i mięsa.

Składniki:

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
    2 średnie marchewki
    2 średnie kalarepki
    1 papryka czerwona
    1 cukinia
    sól morska
    pieprz
    oregano
    oliwa ziołowa oregano
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Polędwiczki pieczone na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i kalarepkę obieramy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Marchewki kroimy w ukośne, niezbyt cienkie plastry, kalarepki w półplastry, paprykę w paski, cukinię ze skórką w półplastry.
  • 2. Warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każda warstwę oprószamy solą morską i oregano i skrapiamy oliwą. Kolejność warstw: marchewka, kalarepka, papryka, cukinia.
  • 3. Polędwiczki kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obu stron i układamy na cukinii. Skrapiamy oliwą.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy pod przykryciem 45 minut. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut.
  • 5. Warzywa i polędwiczki podajemy posypane posiekane zieloną pietruszką.
    Można podać z ziemniakami, ale same warzywka i mięsko są wystarczająco sycące.

Porady

Zamiast polędwiczek można użyć filetów z kurczaka pokrojonych w plastry. Danie przygotowuje się bardzo szybko, najwięcej czasu zajmuje pieczenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować