Polędwiczki sarny na borówkach

0 (0 ocen)

Kruche, soczyste mięso sarny podane na słodko-kwaśnym sosie z czerwonej borówki.

Składniki:

  • 500-600 g polędwicy z jelenia lub sarny
    mieszanka przypraw: sól morska, pieprz kolorowy utarty w moździerzu, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz cayenne, pieprz ziołowy
    3-4 łyżki masła sklarowanego

    2 szklanki czerwonej borówki
    pół szklanki brązowego cukru
    szczypta soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki sarny na borówkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Masło rozgrzewamy na patelni. Kładziemy mięso i rumienimy z każdej strony.
  • 3. Obsmażone mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni na godzinę.
  • 4. W czasie, gdy mięso dochodzi ,robimy sos.
  • 5. Na maśle, na którym obsmażaliśmy mięso wsypujemy borówki. Dodajemy cukier i sól smażymy na małym ogniu około 10-15 minut, aż cukier się skarmelizuje. Próbujemy do smaku i ewentualnie dosładzamy do smaku.
  • 6. Na talerz wykładamy sos, na nim układamy pokrojone w plastry mięso. Posypujemy obficie pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować