Polędwiczki sarny na borówkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z błon. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut.
2.Masło rozgrzewamy na patelni. Kładziemy mięso i rumienimy z każdej strony.
3.Obsmażone mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80-90 stopni na godzinę.
4.W czasie, gdy mięso dochodzi ,robimy sos.
5.Na maśle, na którym obsmażaliśmy mięso wsypujemy borówki. Dodajemy cukier i sól smażymy na małym ogniu około 10-15 minut, aż cukier się skarmelizuje. Próbujemy do smaku i ewentualnie dosładzamy do smaku.
6.Na talerz wykładamy sos, na nim układamy pokrojone w plastry mięso. Posypujemy obficie pietruszką.
Komentarze