Polenta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polenta:
Wodę zagotować wraz z solą, a następnie wsypywać powoli mąkę ciągle mieszając i gotując na małym ogniu. Na koniec dodać masło i wymieszać, aby się rozpuściło.
Polenta powinna mieć konsystencję gęstej owsianki.
2.Sos warzywny:
Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchewkę odcedzić. Pora umyć i pokroić w piórka, a następnie oprószyć solą i pozostawić na 10 min, a następnie wycisnąć wodę.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać kmin rzymski i chwilkę podsmażać, aby uwolnił swój aromat. Następnie dodać kozieradkę oraz asafetydę, a do tego marchewkę oraz por. Wszystko razem wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie i dusić na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Na koniec dodać prażoną cebulkę oraz zetrzeć na tarce kłącze imbiru, w ilości wg swojego smaku i uznania. Całość wymieszać i podusić jeszcze parę minutek.
Gotową polentę podawać na ciepło z sosem warzywnym.
Komentarze