Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

polenta to pyszny dodatek inaczej mamałyga

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szkl kaszy kukurydzianej
    1 łyżka masła
    szczypta suszonej papryki
    2 łyżki sera żółtego wędzonego (rolada Ustrzycka)
    3 szkl wody
    sól

    1 pierś z kurczaka
    200 g grzybów leśnych mrożonych
    1 cebula
    pół marchewki
    sól
    pieprz
    majeranek
    bazylia

    na sos
    200 ml śmietanki
    1 łyżeczka sproszkowanych grzybów suszonych
    sól
    pieprz
    1/4 cebuli
    tłuszcz do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło, Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści.
    Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki.

    Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić.
    Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać grzyby i odparować.

    Przygotować sos; W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku

    Polentę przed podaniem wyjąć foremek, wstawić do piekarnika na ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować