Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło, Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści.
Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać grzyby i odparować.
Przygotować sos; W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku
Polentę przed podaniem wyjąć foremek, wstawić do piekarnika na ok 10 min.
Komentarze