POLENTA Z ZIOŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 35 min

Taka smażona polenta jest świetnym daniem na samodzielny obiad ( np. z sosem! ) albo też jako dodatek do ulubionych mięs.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    * kasza kukurydziana – 1 szkl
    * woda – 3 szkl
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 3 ząbki
    * suszone pomidory – 4 szt
    * świeża pietruszka / bazylia / oregano – 2 łyżki
    * sól, pieprz, papryka – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta

Polenta z ziołami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zdejmujemy ognia i wrzucamy posiekane zioła.

    Do gotującej wody wsypujemy kaszę, gotujemy ok. 12-15 minut na wolnym ogniu cały czas mieszają.

    Do ugotowanej wrzucamy przygotowane dodatki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

    Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy lub na talerz, wygładzamy powierzchnię i wkładamy do lodówki.

    Ostudzoną masę kroimy na kawałki ( ja wycinam szklanką ) i obsmażamy na patelni ( grillowej ).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować