Polenta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przełożyć na patelnię, podgrzewać aż się rozmrozi. W tym czasie zagotować dwie szklanki osolonego wrzątku. Zdjąć z ognia i małymi porajmy wsypywać do niego kaszkę kukurydzianą (uważać, by nie utworzyły się grudki). Gotować jeszcze przez chwilę, stale mieszając. Odstawić. Pomidory pokroić, a mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do rozmrożonego i odparowanego szpinaku dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pomidory i kapary oraz doprawić przyprawą curry, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Na dno równomiernie rozłożyć ugotowaną kaszkę, na nią szpinak z dodatkami, a wierzch posypać mozzarellą. Zapiekać ok. 15 minut w 175°C.
Komentarze