Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy nacierać policzki wieprzowe.
2.farsz:
składniki:
1 papryka czerwona słodka
rydze
cebula
ser Mozzarella (wiórka)
Przygotowanie farszu:
Rydze i paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym oleju do miękkości składników,
przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone składniki wykładamy z patelni łyżką cedzakową do miseczki, dodajemy ser Mozzarella i mieszamy wszystkie składniki.
3.Policzki nacinamy, robimy wewnątrz policzków nacięcia do których będziemy wkładać farsz.
4.Ale póki włożymy do nich farsz, zamarynujemy ich na kilka godzin w marynacie. Wlewamy łyżeczką do każdego naciętego policzka troszkę marynaty, rozprowadzamy ją wewnątrz a także nacieramy ją po zewnętrznej stronie policzka wieprzowego. Tak natarte marynatą policzki umieszczamy w małej miseczce, miseczkę zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, 2-3h.
5.Policzki po okresie marynowania napełniamy przygotowanym farszem.
6.Nacięcia spinamy wykałaczką i smażymy policzki na gorącym oleju z każdej strony na rumiano.
7.Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu układamy na blasze do pieczenia z 4 łyżkami tłuszczu
8.I tak usmażone i podduszone policzki wykładamy na talerz. Podajemy z różami zrobionymi z plasterków ziemniaka oraz z marynowanymi prawdziwkami.
Smacznego !
Porady
Róże ziemniaczane przygotowujemy w dniu smażenia policzków.
Komentarze