Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób

Bardzo smaczne policzki wieprzowe, nadziewane farszem z rydzów, papryki i sera Mozzarella, podane z ziemniaczanymi różami i marynowanymi prawdziwkami.

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5 policzków wieprzowych
    rydze w sosie własnym
    papryka czerwona słodka
    cebula
    ser Mozzarella (wiórka)
    olej do smażenia
    1 łyżeczka płaska papryki czerwonej
    1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
    1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka płaska soli
    25 gram oleju
    marynowane prawdziwki 1 słoiczek
    róże z plasterków ziemniaka 6-8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata. 1. marynata:

    1 łyżeczka płaska papryki czerwonej
    1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
    1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka płaska soli
    25 gram oleju

    wykonanie marynaty:

    Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy nacierać policzki wieprzowe.
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 2. farsz:

    składniki:

    1 papryka czerwona słodka
    rydze
    cebula
    ser Mozzarella (wiórka)

    Przygotowanie farszu:

    Rydze i paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym oleju do miękkości składników,
    przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone składniki wykładamy z patelni łyżką cedzakową do miseczki, dodajemy ser Mozzarella i mieszamy wszystkie składniki.
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 3. Policzki nacinamy, robimy wewnątrz policzków nacięcia do których będziemy wkładać farsz.
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 4. Ale póki włożymy do nich farsz, zamarynujemy ich na kilka godzin w marynacie. Wlewamy łyżeczką do każdego naciętego policzka troszkę marynaty, rozprowadzamy ją wewnątrz a także nacieramy ją po zewnętrznej stronie policzka wieprzowego. Tak natarte marynatą policzki umieszczamy w małej miseczce, miseczkę zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, 2-3h.
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 5. Policzki po okresie marynowania napełniamy przygotowanym farszem.
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 6. Nacięcia spinamy wykałaczką i smażymy policzki na gorącym oleju z każdej strony na rumiano.
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 7. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu układamy na blasze do pieczenia z 4 łyżkami tłuszczu
  • Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami 8. I tak usmażone i podduszone policzki wykładamy na talerz. Podajemy z różami zrobionymi z plasterków ziemniaka oraz z marynowanymi prawdziwkami.
    Smacznego !

Porady

Róże ziemniaczane przygotowujemy w dniu smażenia policzków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować