Lubię piec skomplikowane ciasta, ale jeść lubię te najprostsze. Tradycyjne, zwyczajne domowe ciasta z babcinego przepisu. Jak ten jabłecznik: półkruche ciasto i soczyste aromatyczne jabłka. Nic dodać, nic ująć.
1 godz. 30 min
Składniki:
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
200 g mąki
200 g zimnego masła
150 g cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
2 kg obranych już jabłek
150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Półkruchy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
Jabłka zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem i dusić aż wysmaży się nadmiar soku. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec jeszcze około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze