duszone ziemniaki z szalotką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo niewiele trzeba czasami, żebym znalazła się w kulinarnym niebie. W przypadku dzisiejszego obiadu to kilka cebulek i ziemniaków, szczypta przypraw i pewnie łącznie jakieś 5 zł. I troszkę czasu, bo warzywa dusiły się dość wolno, by oddać to co mają w sobie najlepszego. Naprawdę, uwielbiam takie

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    12-15 cebulek szalotek
    3-4 łyżki oleju
    sól, pieprz
    słodka mielona papryka
    czosnek granulowany
    bazylia drobnolistna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone ziemniaki z szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Przekładam je na głęboką patelnię z olejem, lekko solę i smażę ok. 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając by smażyły się równomiernie. Powinny w tym czasie zrobić się półmiękkie i lekko zarumienione. Dorzucam wtedy obrane szalotki - w całości - mieszam, oprószam pieprzem, zmniejszam ogień i dalej pod pokrywką duszę, aż szalotki będą mięciutkie i lekko skarmelizowane. Doprawiam całość solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, delikatnie mieszam i duszę jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypuję listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szalotka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować